1 Eylül 2011

Çiko'nun Mutfakı: Rosso Mojito!

Sevgili takipçilerim, blogumu izleme zahmetine giren benim dışımdaki 7 izleyici, Escape from the Cage Facebook sayfasını beğenen değerli 25 üye ve hiçbir yerden kendini göstermeyip de gizliden gizliye blogumu kurcalayan, istatistiklerimde ortaya çıkan, 3 kıtaya yayılmış yüzlerce kişi... Öncelikle hepinize bu güzel bayramın son gününde, şapur şupur bir küçük çocuk öpücüğü konduruyorum ;))) Sonrasında da sizinle güzel bir haberi paylaşıyorum.

Her seferinde size, pire kadar olaylara deve kadar anlam yükleyip bir torba yazı yazacak değilim ya ;) Bu seferki yazım sizi oldukça mutlu edecek bir şey. Bu yazı, Escape from the Cage'de yeni bir devrin başladığı an. Artık sizlere "Çikonun Mutfakı" etiketiyle, kendi uydurduğum ya da sağdan soldan görüp evde denediğim güzel yemeklerin, efendime söyleyeyim, tatlıların, çay, kahve, kokteyl vs'lerin tariflerini paylaşacağım bir yazı dizisi sunuyorum... Şaşırdınız değil mi? Evet, işin aslı, ben çok güzel makarna yaparım. Bu da güzel yemek yapabilme potansiyelim olduğunu gösterir. O halde bu potansiyeli açığa çıkartmanın zamanı gelmiştir arkadaşlar. Tabii ki bu sıcak yaz gününde farklı bir denemem de oldu. Ve sizi temin ederim ki bu deneme, sizin çok hoşunuza gidecek. Takdim ediyorum: Rosso Mojito...

Evet "Çiko'nun Mutfakı"nda ilk paylaşacağım tarif Rosso Mojito. Artık herkeşler küçük çaplı bir barmen, bir barmaid, bir kokteyl erbabı olabilecek inşallah. Tarife başlamadan önce, Mojito'yu çok sevdiğimi söyleyeyim. Martini Rosso ise en büyük favorilerimden biridir. Dolayısıyla Rosso Mojito artık benim için oldukça önemli bir yerde...

O halde ufaktan tarife geçiyorum.

Öncelikle malzemeler:

       * 6 cl (yarım çay bardağı) Martini Rosso
       * 1 adet Limon Aromalı Efes Fıçı Bira
       * 1 adet Lime (Yeşil Limon)
       * 1 avuç içi kadar Taze Nane Yaprağı
       * 1 tatlı kaşığı Esmer Şeker
       * 1 su bardağı Kırık Buz
       * 1 adet Kalın Pipet

Yapılışı:

       1- Bir adet Lime'ı boylamasına dörde bölüyoruz. Daha sonra iki çeyrek dilimi alıp, her birini enlemesine üç eşit parçaya dilimliyoruz. Dilimlediğimiz Lime'ları büyükçe bir bardağa (33 cl'lik) atıp sert bir cisimle, çok bastırmadan eziyoruz. Amaç lime'ların suyunu salması, fakat acısını salmaması. O yüzden çok fazla güç uygulamamak gerekiyor.


       2- Bir avuç Taze Nane Yaprağını avucumuza alıyoruz. İki defa nanelerin üzerine tokat hızında vuruyoruz. Burada amaç, nanelerin esansını salmasını sağlamaktır. Vurduğumuz naneleri bardağa atıyoruz. (Tokatın şiddeti hakkında endişeleri olanlar için kaynak: Sevda Demirel...)


       3- Bir tatlı kaşığı esmer şekeri bardağa ekliyoruz.


       4- Vee Mojito'ya can veren mucize bir vermut olan Martini Rosso'yu (6 cl) bardağa ekliyoruz ve karıştırmaya başlıyoruz.


       5- Güzelce karıştırdığımızdan emin olduğumuzda, kırık buzlarımızı, bardağımızın tam ağzına gelecek kadar dolduruyoruz.

       6- Vee, dışarda içtiğiniz Mojito'larda bulamadığınız lezzeti verecek bir diğer malzememiz olan Limon Aromalı Efes Fıçı Birayı, buzlarımızın üzerinden, bardağı tamamlayacak kadar dolduruyoruz...


       7- İyice bir karıştırdıktan sonra, geride kalan çeyrek lime'lardan birini bardağın üzerine koyuyoruz. Kalan bir iki nane yaprağıyla içkimizi süsleyip, pipetimizi de koyduktan sonra, içkimiz yudumlanmaya hazır oluyor.

Afiyet olsun efendim.


Not 1: Eğer isterseniz, Martini Rosso yerine, aynı ölçüde Bacardi koyarak normal Mojito yapabilirsiniz. Ya da bira yerine soda kullanabilirsiniz. Hatta ve hatta, evinizde Martini Rosso veya Bacardi yoksa, 3. adımdan sonra sadece buz ve elma suyu kullanarak da, Mojito'ya çok benzer bir tat elde edebilirsiniz.

Not2 : Bugün gördüğüm kadarıyla Blogger'da da yenilik var. Yeni arayüzü çok beğendim, hepimize hayırlı olsun. Twitter, Facebook gibi, öncesini aratan web arayüzlerinin yerine daha sade ve kolay bir arayüz tasarladıkları için tasarımcılarına teşekkürü bir borç bilirim... ;))